Абонирай се за бюлетин

http://www.gsstroimarket.bg/news/gs_sofia_new.html
http://www.gsstroimarket.bg/terms.html
Pazaruvaj - Надежден помощник за покупки

Как да зидаме с керамични блокове Porotherm.

Зидане с Поротерм

Основният материал за изграждането на всяка жилищна, търговска, административна или офис сграда са тухлите ,използвани за зидането на стените. Качественото зидане на стените на всяка постройка е от изключително значение за здравината на строителния обект, топлоизолационните и шумоизолационни свойства на външните и вътрешни стени.

В процеса на работа трябва и да се съобразите с:
- необходимото време за изпълнение
- необходимите допълнителни материали и инструменти
- бюджетните ограничения


На пазара за строителни материали днес има изключително разнообразие от зидариини материали от различен състав и структура, форма и големина. Ще се опитаме да ви разясним предимствата и начина работа с най-използваните продукти в ссъвременното градостроене: Керамични блокове Поротерм.

 

Как се работи с POROTHERM

Какво тябва да спазваме при работа с блоковете POROTHERM

Подравняване на основата

Подготовка

 

Преди започване на зидането върху площадката се ситуират стените съгласно работния проект и с помощта на лазерен нивелир или маркуч се определя най-високата точка на основата. Съгласно това и съгласно плана на зидарията се прави изравнително легло с мин. дебелина 1 cm, мерено от най-високата точка. Леглото трябва да е приблизително с широчината на зидарията.

 

При опасност от капилярно покачване на вода от основите да се положи подходяща хидроизолация между изравнителния слой и основата. Добре е изолацията да е по-широка от изравнителното легло.  

 

Подвеждане на редовете

Общи правила

Керамичните блокове не бива да се натоварват, транспортират или разтоварват в насипно състояние. Складирането на строителната площадка да е на подравнена и твърда основа.


Преди да се използват, керамичните блокове трябва да се навлажнят с цел предотвратяване бързата абсорбция на вода от зидарския разтвор. Блоковете могат да се намокрят още докато са на палети с помощта на маркуч или като се потапят поотделно в съд с вода в процеса на зидане, когато това е възможно.

 

При спиране на работа за по-дълго време, се препоръчва да се защити най-горния ред с подходяща изолация против дъжд и сняг. Започва се с блоковете в ъглите, между които се опъва зидарски канап за подвеждане на редовете и гарантиране праволинейността на стената, при криволинейни очертания се използва шаблон. Преди началото на зидане да се изчака набирането на якост на подравнителното легло. Подравняването и нивелирането на керамичните блокове в реда става само с гумен чук. Не бива да се използва метален чук.

 

Разместване на блоковете по реда

Разместване на блоковете по редове


При иззиждането на втория ред  да се има предвид предписания разтвор като марка и вид (напр. с определена якост или топлоизолационни свойства). Необходимо е тухлите да бъдат влажни при зидането, за да не дърпат прекалено бързо водата от разтвора. За да се гарантира якостта на натиск и топлоизолационната способност на зидарията е важно хоризонтал-ните фуги да се запълват много добре по цялата им повърхност до ръба, като  мин. дебелина на слоя разтвор да е 10 – 12 мм, Иззиждането на редовете от керамични блокове по височина става с разместване на зидарийните тела  на 1/3 от дължината на блока. (минимум 10 см). Стените се изграждат последователно като се стремим височината на един ред тухли заедно със слоя разтвор да е 250 mm (височината на керамичния блок  POROTHERM е 238 mm + 12 mm разтвор).

 

Джобовете за разтвор трябва да се пълнят добре

Полагане на разтвора и видове зидарски връзки

 

Вертикалността на стената се следи непрекъснато с  либела или отвес. При POROTHЕRM – блоковете с джоб за разтвор (PTH   МР)  и  при изграждането на носещи и самоносещи стени е задължително много доброто запълване на джобовете с разтвор, който да е с предписаната марка  и вид.


По възможност е препоръчително да се използват цели блокове. POROTHЕRM – блоковете с нут и федер (PTH N+F) се допират плътно един към друг. Хоризонталните фуги  се пълнят в цялата широчина на тухлите, като при това разтворът не трябва да е изсъхнал, за да може добре да запълни горната част на  кухините и да се осигури необходимото сцепление. Носещите вътрешни стени се свързват с външните зидове посредством връзка, която осигурява съвместната им работа. Това на практика става, като се зида едновременно в превръзка, така че пресичащите се зидове и тези по протяжение да са практически “зацепени”  един за друг.


Необходимо е доброто запълване с разтвор на фугите, в които се срещат перпендикулярните помежду си зидове. Неносещите стени се свързват с таванската конструкция посредством връзка и на дистанция, позволяващи очакваното провисване на плочата/гредите, без да се  се получава запъване между зидарията и плочата/гредата след достигане на експлоатационните натоварвания.

 

Инструменти за рязане

Инструменти

За качественото рязане на блоковете, може да се използва машина с диск за керамика и мокро рязане. Предимството на този вид рязане е бързината на процеса и предотвратяването на  вдигане на прах. Парчетата, които остават след рязане са с правилна форма и биха могли да се използват в процеса на зидане по-нататък.  За малък по обем работа или за домашна употреба е удачен за употреба електрическият трион. Неговото предимство е лесната му употреба и мобилност. Недостатък е вдигането на прах при рязане и намаляване точността на рязане. С цел по-точното полагане на всякакъв вид инсталации в стените от POROTHERM се изрязват канали с предназначени за целта електрически инструменти .


Всички технологични отвори и канали да се изпълняват само с одобрението на проектанта. Закрепването и окачването на тежки предмети върху стените трябва да става само със специални крепежни елементи, предназначени за керамични блокове с кухини.

 

Източник: wienerberger.bg

Тухли Поротерм
Външни и вътрешни стени с Поротерм

GS Строймаркет препоръчва:


Цена: 0.00 лв
Разгледай
Изчислете точно колко ще ви струва доставката
Помощен център

Всички права запазени ©2018 GS Строймаркет

visa